Το Μαστοκύτταρο

Τα μαστοκύτταρα ανήκουν στην οικογένεια των «λευκών αιμοσφαιρίων» (λευκοκύτταρα). Παράγονται από διαφοροποίηση των προγονικών πολυδύναμων αιμοποιητικών κυττάρων στον μυελό των οστών . Τα μαστοκύτταρα ανακαλύφθηκαν και περιγράφηκαν για πρώτη φορά από τον Paul Ehrlich το 1876. Σε αντίθεση με άλλα λευκοκύτταρα, τα (φυσιολογικά) μαστοκύτταρα δεν ανευρίσκονται στο περιφερικό αίμα, αλλά στους ιστούς διαφόρων οργάνων, όπως ο πνεύμονας, το δέρμα ή το γαστρεντερικό, όπου αυτά τα κύτταρα “κατοικούν” για πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια.

Αριστερά: Κλασικό ιεραρχικό μοντέλο αιμοποίησης

Δεξιά: Νέο βαθμιαίο μοντέλο αιμοποίησης

Όπως τα περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, τα μαστοκύτταρα ανήκουν στο ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην υπεράσπιση του οργανισμού ενάντια σε βακτήρια και άλλα μικρόβια. Ως μέρος ενός συστήματος συναγερμού, τα μαστοκύτταρα μπορούν να ανταποκριθούν πολύ γρήγορα σε ξένες επιθέσεις μικροβίων, απελευθερώνοντας ισχυρά αγγειοδραστικά και σχετιζόμενα με την άμυνα μόρια τοπικά στους ιστούς. Αυτοί οι μεσολαβητές απελευθερώνονται από τα μαστοκύτταρα κατά τη διάρκεια αλλεργικών αντιδράσεων. Ανάλογα με τις υποκείμενες παθολογίες, τον τύπο των αλλεργιών και άλλους παράγοντες, τα συμπτώματα που προκύπτουν μπορεί να είναι ήπια, μέτρια ή σοβαρά και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν στην κλινική εικόνα της σοβαρής αναφυλαξίας.

Αποκοκκίωση Μαστοκυττάρου

Picture from: Wernersson, S., Pejler, G. Mast cell secretory granules: armed for battle. Nat Rev Immunol 14, 478–494 (2014)

Μέσα στο μαστοκύτταρο υπάρχουν προσχηματισμένοι  μεσολαβητές σε κοκκία έτοιμοι να απελευθερωθούν με την ενεργοποίηση του μαστοκυττάρου

Ένας από τους σημαντικότερους μεσολαβητές των μαστοκυττάρων είναι η ισταμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο ιστού (οίδημα), κνησμό, flushing και ερυθρότητα του δέρματος μας, αλλά και πονοκέφαλο, ναυτία, ζάλη ή διάρροια. Η ισταμίνη μπορεί επίσης να επιδεινώσει άλλα γαστρεντερικά προβλήματα και συχνά εμπλέκεται σε νοσήματα όπως το γαστρικό έλκος. Τέλος, η ισταμίνη είναι ένας «νευροδραστικός» μεσολαβητής και μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση. Εκτός από την ισταμίνη, τα μαστοκύτταρα παράγουν επίσης πολλές άλλες χημικές ουσίες, πρωτεολυτικά ένζυμα και κυτοκίνες.